FM Nyko – en foderhund med energi

Hej på er! Ni är många som undrat vad det här är för hund jag har här hemma numera, så tänkte att det är dags att jag förklarar vad det är för kompis jag fått!

FM Nyko heter han, FM står för Försvarsmakten, så det är en av deras hundar. Dock har FM valt att inte uppfostra sina hundar fram tills att de är 1.5 år ungefär, så istället låter man de som vill vara fodervärdar ta hand om hundarna.

Så jag är alltså fodervärd åt Nyko, en riktig liten skithund, som älskar att busa och leka.

Att vara fodervärd innebär att man tar hand om dem under valpåren, får dem att leka av sig och sen, när de är 1.5, så får de börja jobba helt enkelt. Man får en liten ersättning av FM, och så får man alla grejer man behöver, som mat och koppel och sånt. Vill man så får man ju köpa extra saker såklart!

Jag har inga krav på mig, inga uppfostringskrav och inga måsten, mer än att ge rätt medicin, veterinärbesök och såna saker.

Däremot så har jag fått lite ”gör inte såhär”, typ använd inte pinnar i skogen, så han lär sig att dem leker man inte med (stör jobbet sen i skogen) och att vi inte ska använda klassiska ord som ”fot” etc, vid träning av att gå i koppel.

Har inte bestämt vad jag ska träna in istället, funderar på om man ska köra på typ Harry Potter-besvärjelser, har sett på Youtube att andra gör så! 😉

Nä, men skämt åsido, ofta märker jag att det handlar mer om att jag ska visa vad jag vill med kroppen, och så lyssnar han på det. Men just nu är allt bara leka leka leka. Haha.

Jag har ju velat fram och tillbaka länge om jag vill ha en sån här typ av hund, men kanske inte känt att jag vill chansa och köpa en sån stor hund utan att ha ordentlig koll på vad det innebär, så det här får bli min prova-på-tid. Om allt går som det ska kommer jag ha honom fram till maj då, när det är dags för tester!

Det är mycket fart hela tiden, mycket energi, mycket saker som ska hända för att han ska vara nöjd.

Jättemysig och skitjobbig.

Det finns många saker att jobba på och många saker han behöver lära sig, uppfostras i, som jag också behöver lära mig. Att ha en valp har jag inte haft ensam förut, utan då har det varit vänner som jag hjälpt, och just nu känner jag att om jag får välja så vill jag helst inte ha valp i framtiden haha! 😉

Skämt åsido.

Han är den finaste hunden, så snäll, lyssnar på mig oftast och är rolig att leka med i skogen och jag känner liksom att han tycker att det också är ganska gött liv han har.

Vi har såklart mycket att jobba på, han har bara varit hos mig i en och en halv vecka, och han är ju valp, så det är som att ha fått en trotsig 3åring helt plötsligt (han är 7 mån, räknas väl som ungefär 3 år gammalt barn? Typ) och som inte heller har bott i den här miljön tidigare.

Jag och min prestationsvilja känner ofta att vi måste backa, det går inte att få saker perfekta med en sån hund haha, inte direkt. Märks så tydligt att han har en egen vilja, i jämförelse med vad jag tidigare har haft för hundar…

Jaja.

Tålamod. 7 månader är han Clara.

Det är mysigt.

Det är skönt att få komma ut och röra på sig så mycket också. Att själv få bli rastad.

Och sen komma in, och ha honom vid fötterna när man sitter och skriver vid datorn.

Eller höra hur han småsnarkar när man sitter och kollar på tv.

Här ligger han och sover under skrivbordet haha!

Vi får se hur framtiden ser ut. Kanske blir det en sån här hund, kanske inte.

Först ska jag ha honom fram till maj.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.