Mina absolut bästa träningsböcker

Inlägget innehåller affiliatelänkar till Bokus, länkar för träningsböcker.

I min träningsavdelning i bokhyllan står det många olika sorters böcker. Det står kursböcker, lifeböcker, infoböcker och träningsprogramsböcker. Det står böcker som jag kommer vägra ens öppna igen och det står böcker som jag tyckte var helt värdelösa först men som jag fick en go kärlek för under tidens gång.

Många böcker hann vi ändå läsa när jag pluggade på Tränarprogrammet på Örebro Universitet. Av ovanstående böcker så är faktiskt bara en obligatorisk kursmateriel som vi hade, men jag har använt fem av böckerna som referensmaterial i uppsatser jag skrivit.

Här kommer ett inlägg om mina favoritböcker jag har hemma!

Nya motions- och idrottsskador, och deras prevention

… är boken ni ser lite suddig på bilden ovan, längst till vänster. En JÄTTEVIKTIG bok för mig, blev jätteledsen en gång när jag lånade ut den och sen behövde den dagen efter haha. Det är den boken som vi hade som obligatorisk kurslitteratur, så den är lite tung och komplicerad, men också faktiskt väldigt bra. Tydliga instruktioner vad för rehab som ska göras med en bruten fot, stukad fot och allt möjligt från direkt skada till helt frisk från skadan så idrottaren kan träna igen.

Gissa om jag bläddrat i den nu för min kära axels skull?

Hälsa på recept

Hade jag gått på universitetet som Hansen och Sundberg är på så hade vi säkert haft den här som kurslitteratur, men den kom liksom i sluttampen på min utb så vi hann inte med den. Riktigt lärorik bok, den och Hjärnstark är två riktigt bra böcker med många viktiga saker att ha koll på. Hjärnstark är väl mer för motionären, Hälsa på recept är väl mer mot den som jobbar med träning tror jag.

Charmen med tarmen.

Oh, den finns på bokrean just nu, bara 59kr! Spana in! Bra tips om du vill lära dig mer om hur kroppen fungerar och hur viktig vår magtarmkanal faktiskt är. Önskar att vi hade haft henne också som kurslärare. Kanske får söka extrakurser…

Stora träningsboken för kvinnor

Här kan man lära sig så mycket grundläggande om styrketräning. Finns färdiga program att köra, finns massor med tips och råd och så många bra saker. I like.

Det här är två träningsböcker om träningsplanering och träningslära som inte var obligatorisk kurslitteratur men typ extra-böcker. Två riktigt bra böcker jag använde mig jättemycket av näst sista terminen då vi skrev ett stort arbete, min landade på runt 50 sidor, med enbart träningsplanering. Det var planering för över ett år och behövde alltså innehålla JÄTTEMYCKET.

Mattson (2014) och Hallén och Ronglan (2011) är två välkända referenser för mig! 😉

Träningsplanering och Träningslära för idrotterna helt enkelt.

Två jättenördiga böcker men två böcker värda att läsa om du är intresserad av idrott och träningsplanering för idrottare. Obs inget för en vanlig motionärs träning alltså, inte riktigt samma sak här. 

Kom inte och säg att du är gammal.

Den här boken köpte jag när jag jobbade för Forever Living för nu typ 5 år sen. En bok som tydligen var slutsåld på bokus, och verkade inte finnas mer än på typ tradera tyvärr. Gillar den för den har en bra blandning mellan pepp, tänkvärda saker och liksom konkret information om livet.

Är egentligen skriven för någon som är dubbelt så gammal som jag, runt 50+, men jag som gillar att jobba med 70+ tyckte att den var himla bra och lärorik.

Och här är två andra böcker, som jag inte hunnit läsa än, men som båda var himla snygga. Älskar vitt och guld haha. De står framme på min byrå och gör min vardag lite snyggare. Ser fram emot att läsa Fornis bok och bläddra i Food Pharmacy.

Har du tips på fler träningsböcker?

Längre fram har jag tänkt investera i lite tyngre näringslära-böcker, för vill fördjupa mig i det ännu mer. Har nu bara sådär 30hp i ämnet, behövs helt klart mer kunskap. Vore kul att gå någon strökurs på universitet inom det framöver!

Min jakt på kunskap kommer aldrig ta slut.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.