Gästblogg: Att våga börja med en ny idrott som vuxen

”Det här är Screenshot från filmen jag tittade på och insåg att jag blivit spänstig.”

Hej på er! Erika heter jag och mig hittar ni i vanliga fall på blogg.reachyourgoal.se. Jag tänkte peppa er till att våga testa den där idrotten som ni alltid har drömt om. För det var precis vad jag gjorde förra året. Jag började med en helt ny idrott som vuxen.

Jag är uppväxt under friidrottsikoner som Sanna Kallur, Carolina Klüft, Christian Olsson, Stefan Holm och Kajsa Bergqvist storhetstid. Jag drömde om att hoppa högt som Kajsa eller springa fort som Sanna. Kan fortfarande minnas den där pirriga känslan när jag kom på prispallen i Skol-OS i höjdhopp (gick i fjärde klass). Jag har dock aldrig haft en bra kroppskontroll och inte bara jag själv har beskrivit mig som smidig som ett kylskåp. Därav fick jag för mig redan som 11-12 åring att jag inte kan börja med friidrott och dessutom hade jag fått för mig att jag var för gammal för att börja med något nytt.

Jag tittade på alla friidrottstävlingar som visades på tv, om det var Golden League tävling så kunde en garanterat hitta mig framför tv:n. Jag hade koll på statistik, konkurrenter och tävlingstider. Mitt största idrottsminne är när min pappa tog med mig till EM i Göteborg så jag fick se min största idol Sanna Kallur springa hem guldet. Jag hade gåshud och grät glädjetårar för första gången i mitt liv.

Som 15-åring får jag testa på häcklöpning på en grusplan på en idrottslektion. Min idrottslärare frågar om jag gjort det tidigare efter att jag sprungit ett första varv. Jag tittar på honom och skrattar, säger att det är första gången. Han tittar på mig och säger att jag borde testa på friidrott. Han kallar mig Sanna (efter Sanna Kallur) i några veckor och frågar mellan varven om jag varit ner på någon friidrottsträning. Jag tittade upp träningstiderna, men vågade aldrig ta mig iväg. Mitt självförtroende i tonåren var inte på topp och jag kände ingen som tränade friidrott.

”En annan screenshot som fick mig att tänka, jag ser inklippt ut, men visste ju att så var inte fallet. Min bild av mig själv var inte att jag kunde hoppa riktigt så högt 😉 ”

11 år senare ser jag i en facebookgrupp att det söks tränare till en nybörjargrupp i friidrott för vuxna. Letar mig in på hemsidan men hittar ingen anmälan eller info till gruppen. Det hela faller i glömska, tills jag en dag 6 månader senare sitter och tittar på filmklipp från ett träningspass jag filmat. Inser att jag blivit ganska spänstig och tänker att kanske skulle jag se om jag kan utnyttja det till något annat än att bara hoppa upp och ner. Kommer ihåg det där inlägget om tränare till nybörjargruppen för vuxna, hittar inget på hemsidan, men denna gång mejlar jag och frågar. Får svar inom en timme att jag är välkommen på söndag då gruppen tränar.

Så kom det sig att jag började med friidrott som 26 åring efter 15 års betänketid och nu har jag tränat i 3 månader, är fortfarande nykär i idrotten och funderar på varför jag väntade 15 år innan jag tog tag i den där drömmen. Men samtidigt så glad att jag tillslut vågade. Mitt mål är inte att bli nästa Sanna Kallur eller Kajsa Bergqvist, det är att få träna något som är roligt som utvecklar mig och som driver min träning framåt.

Så har du en dröm så som jag hade kring friidrotten, men inte vågat ta tag i den. Skippa ursäkterna och testa. Låt 2018 bli året då du följer dina drömmar. Det är aldrig försent att börja! Det hade ju kunnat vara så att jag inte alls hade gillat träningsformen, men det hade jag ju inte vetat om jag inte testat. Det är mycket svårare än vad det ser ut, men det är så roligt att få utvecklas och testa på nya grejer. Och tänk er vilken utvecklingspotential jag har och att varje pass få utvecklas lite till. Det är även roligt att få göra det med andra vuxna som också är nybörjare. Vi stöttar, peppar och pushar varandra till att våga.

Få mer av Erika: Lyssna på henne i Tränarpodden! Finns i din podd-app såklart 🙂

One comment

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.