10 saker du kan göra istället för att spendera pengar på Black Friday

Så idag är det Black Friday. Det känns som starten för årets hetsigaste köpperiod och alla ska köpa köpa köpa. Såg att julhandeln är beräknad till 80 miljarder kronor, på saker som alla kanske inte ens vill ha. Tänker på Harry Potter-filmerna, på första filmen med Dudley när han blir arg för att han bara fick 36 paket, istället för 37 som han fick året innan. Exakt så är samhället och julklappshetsen.

Så nu i helgen vill jag uppmana er själva att ge er själva och andra saker som inte kostar NÅGONTING men som ändå ger så otroligt mycket i det långa loppet.

10 saker du kan göra istället för att spendera massor med pengar

1. Träffa en kompis på en promenix

Slå två flugor i en smäll, lägg tid på att investera i din kompisrelation och ta hand om din egna hälsa samtidigt.

2. Rensa garderoben och se vad du redan har hemma

Alltså, ibland är det lätt att bara köpa nytt och köpa nytt och aldrig riktigt fundera på vad man har hemma. Vet att vissa jag följer på instagram kör strategin ”en in, en ut,” alltså att man inte får köpa något nytt utan att ha rensat bort något annat.

Jag är expert på att glömma bort vad jag har hemma, så ibland är det smart att påminna sig själv genom att rensa ur och se vad som finns i skåpen och lådorna.

Kan du ju till och med passa på att tjäna en slant, om du hittar saker du inte längre vill ha! Win win!

3. Träna med youtube!

Jag har ett gäng hemmaträningsvideos på min youtubekanal, och det finns så många andra som lägger upp träningsvideos på youtube, helt gratis, för dig att använda. Du behöver inte köpa massa spännande träningsredskap om du inte vill, utan det är bara att testa dig fram med youtube och se om du hittar något du gillar.

4. Baka och fika hemma!

Eller ja, detta kostar ju pengar visserligen, men det handlar om minimala pengar, istället för att köpa… en ny tv på rean? Eller vad nu folk köper.

5. Lyssna på en podd!

Mina tips just nu är Livet på läktaren, Forni och Hamilton, Girls with balls och Folktropodden. Lyssna dock inte på den sistnämnda efter kl 12 dagtid om du är allmänt rädd av dig.

6. Pyssla och skapa.

Vad kan du återskapa av det du har hemma? Den här veckan på fritids gör vi egna julkalendrar, och den kalendern jag håller på att göra är en snällkalender, med olika uppdrag och olika saker som jag vill att barnen ska tänka på och göra för varandra under december. Vi klipper ut händer i olika gröna papper och skriver olika uppdrag, ett per datum, och till slut blir  det en julgran (hoppas jag i alla fall) och det här hoppas jag verkligen på!

Toarullar är en typisk bra sak att spara på för pyssel, och äggkartonger. Här är min julpinterestboard och här är min pysselpinterestboard för tips!

7. Ta dig tid för dig själv.

Kanske bada? Kanske bara kolla på en bra film med en kopp té? Kanske måla en bild? Läsa en bra bok du lånat på biblioteket?

Kanske skriva ner vad du skulle vilja göra under 2019? Kanske bara tänka på vilka roliga saker du har i ditt liv just nu? Kanske fundera på vad du skulle vilja hitta på i framtiden? Kanske fundera på vad du skulle kunna ge din vän i julklapp, som kanske är en mysig kväll med en god middag och bra häng?

8. Ta tid för miljön.

Vår miljö och jord och Black Friday går väl inte riktigt ihop va?

Köphets deluxe eller ha en planet som kommer överleva 50 år till? Ja, jag vet inte, men jag tar gärna några mindre julklappar, några mindre tröjor i garderoben än att jorden mår sämre.

Kanske kan du ta några minuter i helgen och bara fundera på vad du kan göra för att vår jord ska må bättre.

9. Haka på min julkalender.

Här är länk till där du kan anmäla dig till min julkalender, helt gratis, där vi fokuserar på att ta hand om oss själva under hela december. Du får fylla i helt vad du vill ha i din kalender i år. Ta hand om dig själv.

10. Va snäll mot någon annan.

Finns det någon i din närhet som du tycker väldigt mycket om och som du skulle vilja göra något lite extra för idag? Kanske säga att den gjort ett bra jobb om det är din kollega, eller att personen alltid är så himla bra på att lyssna om det är en god vän, eller att… ja, vad är din person bra på?

 

 


Vill du läsa mer och ta del av fler saker just nu?

* indicates required
Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.