Växjö Lakers anordnar tjejkväll med modevisning för att locka tjejer till Vida Arena och de har Örebro Hockey i släptåg

Bildkälla

Idag tänker jag prata om något som jag inte brukar dela här, men kan inte låta det här gå förbi utan att dela mina åsikter. Igår delades en viss artikel av väldigt många i mitt twitterflöde, för det är ett visst lag som har en tjejkväll på tisdag. En väldigt stereotypisk tjejkväll. 

Och ja, vi var många som ifrågasatte valet av temakväll. För även om Växjö Lakers ligger mig varmt om hjärtat kan jag inte bli annat än trött på valet av temakväll. 

För att kalla kvällen tjejkväll tycker jag är nedvärderande. Vet ni vad som ska ingå? Modevisning. Goodiebags. Bubbel. Ni vet, sånt där som tjejer ska gilla. Sånt där som kan locka tjejer till hockeyn. Syftet av de här kvällarna (vad jag tror är syftet) är att nå en publik som inte är hockeyintresserad, som aldrig varit på hockey och så. Ni vet, ”kom och kolla, det blir kul.” Problemet är att de kallas tjejkvällar.

växjölakers

Det var en hel del tjejer i mitt twitterflöde som ÄR supportrar redan, både för Växjö Lakers, för andra hockeyklubbar och för andra sporter som också reagerade igår. Varför? För att det här är otroligt exkluderande. Det sätter ALLA tjejer inom samma ram. Och alla tjejer gillar inte mode, alla vill inte ha en goodiebag, det finns tjejer som gillar sporten för vad den är.

OBS: Från säkra källor så vet jag att kvällen brukar vara slutsåld. De har haft liknande kvällar i flera år. Brukar vara populärt. Och själva temat är bra, läs längre ner så förstår ni varför.

Tänk om kvällen hade kallats modekväll istället

  • Inkluderande för även MÄN eller de som varken vill vara män eller kvinnor – de får också gå på modekväll!!
  • De tjejer som inte bryr sig om mode behöver inte känna sig exkluderade från hockeyn bara för att en sån benämning av kvällen
  • De når fortfarande samma målgrupp och kan till och med utöka med säsongens frisyrer eller vad vet jag? Sånt som hör mode till

ÖrebroHockey

Bildkälla

Örebro hockey är inte mycket bättre. Ladies Night med shopping i Vågen och sen det här:

Vi får besök av Johan Tornberg en av våra huvudtränare och möjligheten att lära oss lite mer om spelet och om taktiken.

Det kanske är onödigt att haka upp sig på meningen, men nej, det kan ju inte finnas en enda tjej därute som kan hockey eller hur? 😉

Det jag gillar med temakvällarna:

  • De bjuder in en publik som inte är van med hockey, där det blir exklusivt och de får känna sig extra välkomnade – Så bra!
  • De får träffa tränarna i de båda lagen! Jag blir sugen på att gå på Lakers tjejkväll bara för att få lyssna på Sam Hallam! (Vem vill INTE träffa honom??)
  • Att man testar sig fram på nya vägar för att nå en annan publik.

Finns det något lag som har lyckats bättre på den här fronten än Växjö Lakers och Örebro Hockey? Ohja. Vi har Djurgården. Kvällen var visserligen för tre år sen, så hoppas de fortfarande jobbar med det här, men lyssna på det här:

18 november bjuder Djurgården Hockey in dig som tjej till en hockeykväll på Hovet. Just denna kväll är vi ett skönt gäng tjejer som samlas för att prata, lyssna till spännande gäster med hockeyanknytning – och givetvis titta på kvällens höjdpunkt Djurgården mot topplaget Karlskoga. 

– Vi vet att många tjejer är intresserade av hockey. Nu vill vi att de ska komma till Hovet och se att det är roligare på plats.

Jag förstår syftet med tjejkvällarna, jag förstår tanken, och tanken är bra. Det är bara formuleringen jag tycker är katastrof. För även Sveriges bästa lag kan göra fel.

Ikväll är det fredagsmys i Vida Arena, och jag ska givetvis dit för att heja fram mitt älskade Växjö Lakers när de spelar mot Linköping. Eller var det Frölunda de skulle spela mot? Skellefteå var det nog.

För tjejer kan ingenting om hockey. 

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.