Vad är Roller Derby?

Wikipedia: Roller derby is a contact sport played by two teams of five members roller skating in the same direction around a track. Game play consists of a series of short match ups (jams) in which both teams designate a jammer who scores points by lapping members of the opposing team. The teams attempt to hinder the opposing jammer while assisting their own jammer—in effect, playing both offense and defense simultaneously.

Alltså, Roller Derby är en fullkontaktsport, där fem spelare från två lag skatear runt en bana (åt samma håll). Varje bout (match) pågår i 30 minuter x 2, och under de 30 minutrarna så pågår jams (omgångar) som är max två minuter. Från varje lag finns fyra blockers och en jammer på plan, och jammerns uppgift är att ta sig runt banan för att varva motståndarna (både blockers och jammern) eftersom hen får poäng för varje spelare hen tar sig förbi. De andras uppgift är alltså att blocka motståndarens jammer så den inte tar sig runt banan alls.

Hur lätt som helst, eller hur? 😉

Vid sidan om banan finns alltid sju domare som ska hålla koll på alla möjliga regler. Det finns regler om hur man får tacklas, vilket håll man får rulla åt och om man blir uttacklad från banan så finns det regler om hur man får gå på banan. På WTFDA finns alla regler som man måste följa, men de lär man sig fort, ju mer man ser på Roller Derby desto fortare går det. WTFDA är organisationen bakom Roller Derby och jobbar för att uppdatera spelet och regler för att det ska vara säkert och roligt, de anordnar seriespelet i USA och är den stora styrande handen bakom RD som får allt att fungera. På deras youtubesida kan ni se mängder med derbyklipp och ta del av vår egna värld!

Roller Derby är en hård sport, där det är mer ovanligt att gå från ett bout utan blåmärken än med. Det är precis som hockey, men helt olika. Det finns ingen boll (don’t freak out, alla sporter måste inte ha en boll med) men för att förklara det lätt brukar jag säga att jammern är som bollen som ska skyddas av de andra spelarna, samtidigt som man ska tackla ut de andras boll.

roller derby

Roller Derby är en sport där det handlar lika mycket om styrka som att vara teknisk och att jobba med taktiker. Vi tränar våra jammers i Nerike Knockouts (laget jag är huvudtränare i) att bli starka, uthålliga och explosiva, så de orkar ta sig igenom hela packet (gruppen av blockers från båda lag) och vi tränar våra blockers att vara stabila och uthålliga så de kan blocka motståndarens jammer under två minuter så de inte kan ta sig förbi.

I februari anordnar vi Scar Wars Div 1: The Empire Skates back, alltså turnering 3 i division ett som vi spelar i just nu. Ni är varmt välkomna då, så förstår ni mer vad derby är. För det är en sport som ska ses för att förstås, som alla andra.

Det jag tycker är allra bäst med sporten är att alla behövs. Alla kroppstyper, alla personligheter, alla allt. Alla är välkomna och alla får vara med. Är du stor så har du fördelar på en viss position. Är du liten har du andra fördelar. Är du lång har du lika många fördelar som om du är kort. Eller om du är mitt emellan och varken är stor eller liten. Du är bra och du behövs. Världens bästa sport.

roller derby

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.