Jag vill att vi ska skapa tränarutbildningar för roller derby

Alltså, jag är mer och mer i den här tanken. Tanken i att skapa ett utbildningsmaterial för de som vill utvecklas som tränare. För jag läser så mycket om andra sporter där det finns kravprofiler, där det finns utbildningsmaterial och där det finns MÅNGA olika stegar att klättra för att lära sig massor.

I roller derby finns inget. Nada. Nothing.

Och det vill jag ändra på. Jag vill att det ska finnas utbildningsmaterial i ledarskap, i fysträning, i träningslära, i skadeförebyggande, i kost för prestation, i träningsplanering och i massor med, men framförallt de här sakerna.

Tänk om jag skulle göra ett sånt utbildningsmaterial.

Kanske inte själv, men tillsammans med SISU, med Sv Skridskoförbundet, med alla andra föreningar som finns i Sverige. Undersöka vad som är vettigt, vad som är intressant och undersöka vad de absolut inte kan. Vissa punkter är mer diskussion och nätverksträff, andra är mer teori och verkligen ”såhär fungerar det.”

roller derby

Jag saknar så mycket kunskap om roller derby på det akademiska planet, det finns liksom ingenting.

Men vet ni vad, tänk vad bra. Det ger mig alla möjligheter att skapa det jag vill ha. Att bygga upp det jag vill ha och det jag tycker är relevant för tränarutbildningar. För det finns många saker som behöver diskuteras och pratas om.

Hur de utbildningarna skulle se ut? Jag tror inte det fungerar om det är stegvisa utbildningar. Att det är steg 1, steg 2, och att bara ha generella där det diskuteras om allt möjligt.

I så fall tror jag mer på att ha träningsplanering steg 1, steg 2 och så vidare. Rollerderbyfysträning steg 1, steg 2 och så vidare. För vet ni vad? Det är så mycket kunskap jag tycker rd-tränare därute bör ha om sporten. Det är så mycket jag vet om fysträning och om hur fysträning påverkar på cellnivå, som många av tränarna därute inte har en aning om men som jag ändå tycker kan vara relevant att ha med i tränarutbildningar, för att sprida kunskap genom hela Sverige.

För att bli bäst i världen måste vi börja på lokal nivå.

För att det svenska landslaget ska bli bäst i världen måste vi börja med att utbilda varje lag i vad som händer vid träning, varje tränare varför de ska träna på en viss sak och för att motivera utveckling behöver vi utbilda tränare i just det. För att bli bäst i världen behöver hela Sverige bli bättre, så att vi ständigt pushar på och utvecklar varandra här hemma, både inom laget och mellan lagen.

För jag skulle tycka det vore kul med ett VM-guld i roller derby, och ska det hända tror jag att tränarutbildningar kommer vara en betydande del i en sådan vinst.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.