Standardiserat rd-test – är fystester bra eller dåligt?

Hmm. Så mycket frågor angående det här testet. 

Alltså styrketester, spänsttester och andra ja, fystester….. det där är en vetskap i sig. Det är sånt där som vi läser om en hel del i skolan och ja, den största frågan är egentligen:

Vad säger ett sånt här test om dig som rollerderbyspelare? 

Det är bra att vara bra på armhävningar, på utfall, på hoppen och vad nu hen gör för övningar. Det kan ge dig fördelar i spelet och det kan göra att du orkar mer.

Men det säger inte om du är en bra rollerderbyspelare. Det säger att du är bra på armhävningar, på att hoppa snabbt och på att stå i plankan.

Hade jag haft tid och ekonomiska möjligheter hade jag absolut gjort mängder med fystester på laget (och framförallt tvingat ner dem i gymmet oftare). Hade jag haft möjlighet hade jag gjort massor med tester på dem både on skate och off skate, och testerna hade säkert inneburit flera av övningarna i videon men det finns saker som är viktiga att tänka på angående fystester.

Det är att det är så galet mycket mer än hur många armhävningar du kan göra som bestämmer om du är en bra spelare eller inte. Det handlar om hur du hanterar stressande situationer (JAMMERN KOMMER), det handlar om hur bra du är på att läsa spelet, det handlar om hur stabil du är på skates, om hur stark du är i benen och din mentala inställning, plus sjuttiofem andra saker.

Visst, styrketräning är alltid bra i mina ögon, men olika spelare och olika positioner on track kräver olika styrkor.

Är du en jammer som bara trycker och trycker och trycker tills du är igenom betyder det att du är grymt stark i benen (och har ett jävla mindset ingen vill bråka med).

Är du en jammer som det nästan ser ut som att blockers bara studsar på dig har du en grym bålstabilitet, är du en blocker som håller vilken jammer som helst själv i två minuter är du grymt explosiv, stark och snabb samtidigt och ja. Alla positioner, alla spelare, alla därute har och kräver olika fysiska funktioner.

Ett sånt här test visar liksom inte ens lite på din derbykunskap eller din taktiska förmåga. Så får du bra eller får du dåligt resultat, ja, men, vad säger det egentligen?

Gör gärna fystester, men tänk efter på vilket resultat som är mest relevant.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.