Så här mycket ska du träna

Snö vid GIH örebro

Visst är snö det bästa ni vet också? 😉 Imorse tog jag ett glädjeskutt när jag tittade ut och såg all snö, blev så glad! Allt blir så mycket vackrare med snö!

Så här mycket ska du träna:

Många frågar mig hur mycket de ska träna, hur mycket som är bäst, och med vilken intensitet, så tänkte svara på den frågan en gång för alla:

Precis så mycket som du vill och mår bra av. 

Vi är ett folk som blir mer och mer stillasittande… Varje gång du kommer ut och tränar jobbar du mot en mer välmående kropp. Allra viktigast är att ni tränar något ni tycker är roligt och kommer ut och rör på er.

Dagar som denna när solen är framme är det bra med en promenad ute i solen, för att syresätta hjärnan så du kan koncentrera dig bättre. 10 minuter räcker, om det är den tid du kan undvara till en promenad.

Snö

Visserligen tycker jag att de flesta tränar för lite, MEN om du kommer iväg och tränar en timme två gånger i veckan, tycker jag du är så duktig! Du kom ju iväg och tränade två gånger, fick röra på dig och svettas, så har du jobbat på riktigt bra.

Varför jag tycker vi tränar för lite är för att jag håller med vad Jonas Colting sa i sitt avsnitt ”De tio största myterna om hälsa och träning”. Han säger nämligen att vi sitter still alldeles för mycket, vi är programmerade för att röra på oss hela tiden och att det är natten som ska vara ”vilodagen”. Sen att han tycker att alla borde träna fyra timmar om dagen är ganska svårt för de flesta att hinna med. Men vi vilar alldeles för mycket, vi sitter still på jobben, framåtlutande, ser på tvserier och ja, latar oss. Jonas Colting är alltid väldigt extrem i sina åsikter tycker jag, men jag håller ofta med honom. Om du ska börja träna ska du inte börja träna fyra timmar om dagen, utan det ska trappas upp och allteftersom kan du träna så mycket som Jonas gör. Börja med en timme två gånger i veckan, till varje dag några veckor senare, till två timmar en dag i veckan, sen två timmar varje dag, tre timmar och sen är du där. När du är riktigt vältränad.

Och det är i så fall om du vill, för du ska träna för att du vill, inte för att du måste. För att du kommer aldrig orka träna fyra timmar per dag, eller två timmar i veckan, om du inte själv vill det.

Själv snittar jag två timmar träning om dagen, men det är för att jag tycker det är SÅ roligt! Jag har hittat min tyngdlyftning som jag verkligen känner är vad jag vill träna just nu. Tidigare har jag dansat, simmat, spelat fotboll och bara tränat ute i naturen, något som jag gillade att göra då. Hitta det DU tycker om och träna så mycket som DU mår bra av. Testa nya träningsvarianter och hitta något du tycker är kul.

Om du vill ha hjälp med att komma igång med träningen, om du vill ha hjälp med struktur eller om du bara vill ventilera din träning så tycker jag du ska maila mig direkt på info@claratoll.se.

One comment

  1. Hej Clara
    Det är rätt att man måste tycka det är kul att röra på sig och inte överdriva träningen. Detta gäller framför allt när man blir äldre eller är otränad
    Även om det är dåligt väder , finns det bra kläder
    Lycka till

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.