Tio saker att ha koll på under ett bout

Hej på er! Veckans torsdagslista handlar om Roller Derby, och tio saker att hålla koll på när du kollar på ett bout (en match). Vi spelar ju på lördag i Västerås, vilket blir sista seriespelet i vår division. Det kommer bli en tuff, men rolig match mot Karlstad, ser verkligen fram emot det! För att ni ska förstå mer av vad som händer på planen så kommer här nu en förklaring av det viktigaste att ha koll på!

Bild av Tom Isaksson
Bild av Tom Isaksson.
  • Jammers – The one with the star. På bilden ovan ser ni att Andro-Ginny (#17) har en stjärna på hjälmen, vilket betyder att hon är en jammer. En jammer är den som tar poäng under spelets gång, och bara den personen som kan ta poäng. Varje lag har var sin jammer på planen, och oftast har varje lag med sig tre eller fyra jammers till ett bout, för att de ska hinna återhämta sig. Jammerns uppgift är att ta sig runt planen så många gånger som möjligt under pågående jam, för hen får ett poäng per motspelare hen tar sig förbi, per varv. Jammern kan även blåsa av jammet, det förklarar jag längre ner!
  • Blockers – Alla andra på planen. Max fyra stycken på plan per jam, och deras uppgift är att förhindra det andra lagets jammer att ta sig förbi och ta poäng. Eftersom roller derby är en fullkontaktsport så är det mer vanligt än ovanligt med blåmärken… Blockers uppgift är att lugna ner spelet, vara riktigt mycket ivägen och se till att underlätta för sin egna jammer, samtidigt som de försvårar för den andra.
  • Pivot – The one with the stripe. En pivot är ledaren i blockergruppen. Hen styr och bestämmer, säger åt de andra vad de ska göra och hur det ska fungera på planen. Pivoten har en specifik mössa, precis som jammern, men istället för en stjärna har pivoten en rand över huvudet, som på bilden här nedan. Förutom att styra och ställa har pivoten en specifik uppgift, och det är att hen kan ta över jammermössan om jammern blir trött eller har ”fastnat”. När pivoten har mössan blir hen den nya jammern, och tar poäng under resterande sekunder i jammet.
  • Pack – Den största gruppen blockers från båda lagen inom tre meter. Något som ibland hörs av någon av domarna är ”no pack”, vilket betyder att de båda lagen är för långt ifrån varandra, och när de hör den signalen måste båda lagen se till att de är inom tre meter från det andra laget, för annars kan de få en utvisning för att de ”förstört packet”.

Nerike knockouts

  • Jam – tvåminuters heat under 30 minuters perioder. Ett bout är uppbyggt av två perioder som är på 30 minuter. Under en period så pågår det jams, som är som längst under 2 minuter, men som oftast är kortare (se punkten under). Det är under de här två minutrarna de två jammers (en från varje lag) tar poäng, och själva spelet pågår. Mellan jams är det 30 sekunders paus, här finns det även tid att be om team timeout, eller en official review, där jag som coach eller team Captain frågar domarna om det kan ske en review om en händelse och domarbeslutet om det.
  • ”Call it off” – När startsignalen går ger båda två jammers järnet, de vill komma först igenom packet, så att de kan få titeln lead jammer för just det jammet. Lead jammer blir jammern om hen tar sig genom packet regelrätt (ex inte kastar sig förbi alla spelare på golvet), och när jammern är lead så kan hen ”call it off” när hen vill. Att blåsa av jammet är som en strategi för att själv kunna ta mer poäng än motspelarens jammer under det pågående jammet, samtidigt som det är en bra strategi att blåsa av jammet om jammern skulle fastna bakom en motspelare, eller om något annat händer.
  • Domarna – Under ett bout har vi sju domare på planen, plus en hel del NSOs (Non Skating Officials). De här domarna håller koll på no pack, bland annat, men också så att ingen spelare håller på med något olagligt, som att köra upp en armbåge i en motspelares ansikte. I roller derby får en till exempel inte tacklas i ryggen, det är en illegal target zone, och gör man det får man en utvisning i 30 sekunder för en back block. Roller derby är en snabb och intensiv sport, och det är mycket som händer på planen under varje jam, och därför krävs det så många domare. De är våra hjältar.
  • Tracken – Vi spelar på en oval bana, med speciella mått, som är ganska svåra att förklara, så därför får ni se här WTFDAs egna förklaring av hur tracken ser ut och förklaras. På banan får en bara tacklas i sidled eller framåt. Tacklas du bakåt får du en utvisning; ”clockwise”, så se till att du alltid rullar åt rätt håll. Rätt håll betyder motsatt håll från det håll klockan går, vilket vi säger derby direction åt. Insidan kallas inside, och utsidan kallas outside, vilket lätt blir något som åtminstone jag ibland använder mig av i andra situationer också, som när jag cyklar förbi någon på cykelbanan och säger inside, bara för att varna att jag kommer på vänster sida. Tyvärr är inte inside och outside så etablerat ännu, men snart så. 
  • Coachen – Hallå, det är ju ändå den viktigaste rollen… 😉 En coach har som uppgift att försöka styra spelet från sidan, att ge feedback, att ha koll på alla utvisningar, vilka som ska på planen och försöka lugna ner spelarna som är upprörda över olika händelser, samtidigt som jag ofta håller mig nära vår sjukhusväska så att jag kan tejpa skador, spraya kylspray eller något annat som händer. Som tur är har jag en line-up coach till hjälp, Winnie, som under boutet på lördag tar hand om varje spelarpostition och ser till att rätt spelare är på rätt plats. Vi brukar variera positioner, så hittills har vi nog kört varannan gång varannan roll. Aren’t we a great team? 😉
  • Supporterattityden – Något bland det viktigaste i hela rollerderbykulturen. På läktaren är det nästan inte tillåtet att bua åt motspelarlaget, även om det inte står någonstans så gör man inte det bara. Till skillnad från många andra sporter, där det inte alltid är så mycket kärlek till det andra laget, så måste jag säga att stämningen på ett bout är mycket, mycket bättre i hela lokalen, tack vare den fina supporterkulturen.

Nu hoppas jag att du lärt dig lite mer om hur roller derby går till! Hoppas vi ses på lördag i Västerås! Här på WTFDA hittar du mycket mer information om hur allt spel går till, alla regler och massor med annan information som är bra att veta.

 

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.