För er som varit på roller derby så är ett bout en ganska speciell situation eftersom vi har inte en, två eller tre domare utan hela sju stycken på plan. Sju stycken domare med var sin visselpipa.
Som ni förstår så är det mycket ljud att hålla koll på. Det är kommandon för start, kommandon för stopp, kommandon för utvisningar och åtminstone om du spelar i vårt lag är det en väldig massa kommandon från oss tränare att ha koll på med, plus kommunikationen mellan varandra under pågående spel.
Därför är det otroligt viktigt att träna på det. Träna på kommandon, träna på att reagera på alla de ljud som är och att urskilja vilket som handlar om just den personen.
Till skillnad mot exempel fotboll, så är det inte alls signaler de ska reagera på. Här är det en enda lång spelsekvens med saker som händer hela tiden, men samtidigt ett långsammare spel. Ett bout (derby-match) pågår i 2×30 minuter visserligen, men de är uppdelade i jams som pågår i snitt 35 sekunder. Signaler för start, för avblås, för penalties och för allt.
Att reagera på signaler är något vi tränar ganska mycket på, men det är också något jag vill att vi ska träna mer på. Framförallt att kunna avgöra vilket ljud som tillhör vilken domare, och vilket som handlar om just den spelaren.
Att ha en fotbollsbakgrund sen tidigare har gjort att jag har fått ställa om ganska mycket. Till en början tänkte jag mer ”bara spel”, precis som det är i fotboll, men allteftersom jag lärt känna sporten har jag insett att det är inte alls att ”bara jamma.”
Det här är nog bland det bästa med att vara med i starten av en sport, att få vara med och utveckla sporten. Att tänka nya vägar för att lära spelarna sig spelet snabbast och bäst, att få kvalité i träningen och att utveckla dem till bättre spelare. Till skillnad från många andra sporter (speciellt fotboll och hockey) finns det mängder med böcker på hur du blir bra i sporten, hur tränaren ska tänka för en planering och allt sånt där.
I roller derbyn finns inget. Det finns inget skrivet i hur planeringen ska gå till, det finns inget i hur ett lag ska spela för att nå resultat och det finns ingen forskning kring hur derbyn fungerar. Allt är fritt, allt är möjligt att bygga upp. Kan ju knappast bli bättre.
Ja, det finns lite skrivet, men det handlar om hur planeringen ska vara innan minimum skills. Inte efter. Det får vi istället skapa tillsammans.