Om Clara

Hej och välkommen till Clara Färdiga Gå.

Mitt namn är Clara Toll, jag är 24 år och jag driver företaget Clara Färdiga Gå. Just nu bor jag i en stor tvåa på 60kvm, med min kille och vår hund (okej, Henkes hund på pappret, men min i hjärtat). Det jag gör allra mest om dagarna är att jobba med träning, som personlig tränare och influencer. Och så tränar jag en hel del, som du säkert förstått.

Jag gillar att gå på gruppträningspass, eller framförallt hålla i gruppträningspass, men gillar det där med att svettas i grupp. Jag gillar också att cykla långt, gärna i flera timmar, med både branta backar och långa utförsåk. Jag älskar att simma, framförallt efter jag tränat, och en sak jag inte gillar är att springa.

Sen min stora kärlek såklart: skivstången.

Älskar att träna tunga benböj, köra tunga marklyft, militärpressar och grisa lite sådär. Känna att det är jävligt tungt, och mitt mål att böja 100kg börjar närma sig med enorma steg.

Fem lite udda saker om mig:

  • Fuskar gärna i min egna träning (haha). Kan bland annat låtsas att jag fler reps än jag gjort, för ”glömmer” räkna. Brukar be andra räkna åt mig numera hehe. 
  • Förespråkar givetvis att folk ska vara nyttiga eftersom jag är kostrådgivare, men äter mer än gärna en nutellaburk i veckan. Brukar dock hålla mig till en på två veckor. 
  • Den planering jag tycker är lättast att hålla är träningsplaneringen, jämfört med all annan planering.
  • Älskar all form av benpress i maskin. Favoriten.
  • Avskyr verkligen att springa men har inga problem med att gå långt eller cykla långt.

I företaget Clara Färdiga Gå jobbar jag med

Det jag brinner för är att skapa en träningsmiljö för de där som inte riktigt vågar. För de som inte kan ta plats. De som inte känner att de hör hemma.

För de som inte vill koppla ihop sig med en vikthetsande träningsnorm. För de som inte vill gå ner de där 5 kilona för sommarkroppen.

För de som vill vara starka, snabba och må bra. Utan att bry sig om sitt utseende.

Personlig träning.

Främst jobbar jag med personlig träning i mitt företag, både online och live. Tillsammans med kunden tar vi fram en träningsplanering som passar just den personen, med träningspass att köra själv, med PT-pass och oftast en kombination av de båda. Till detta jobbar jag ofta med kostrådgivning där fokuset är på att skapa en hållbar vardag.

Mitt mål är att nå de där som inte vågar träna i vanliga fall, de där som gärna vill, men inte vet hur de ska göra riktigt. Det kan nog vara den svåraste kategorin att nå, men också den viktigaste tror jag.

Gruppträning.

Det jag absolut främst vill jobba med i mitt företag, eftersom jag tycker att det är så roligt att träna andra i grupp. Jag försöker ständigt utveckla mig, gå utbildningar inom gruppträning och vill liksom alltid lära mig nya saker.

Framförallt jobbar jag med träningsnybörjare i min gruppträning, då många därute knappt vågar träna öht, speciellt inte i grupp. Jag jobbar med grundläggande övningar, gärna att det är mot en bänk eller ett träd, även om grundrörelsen är på marken.

Som influencer.

Jag driver ju den här bloggen som en del i mitt företag, där jag både jobbar med att skriva sponsrade blogginlägg, och att skapa innehåll till blogg, instagram, youtube och facebook.

Jag jobbar stenhårt med att driva min facebookgrupp, något som jag tycker är så roligt att jobba med. Det finns inte så många därute som jobbar med den synen på träning och hälsa som jag har tycker jag, speciellt inte i facebookgrupper. I Min tid för träning är det nämligen nolltolerans mot all form av vikthets eller viktsnack. Behövligt, då alla andra grupper matar med information om detta.

Jag började blogga i åttan någongång, alltså 2008. Det var i samband med att jag fick min första (tror jag iaf) digitalkamera, och jag skrev typ ”detta har jag på mig och detta hände i skolan eller på fotbollsträningen.” Bilden ovan är dock två år senare, med min första systemkamera. Älskade verkligen att fota selfies i mina skitiga speglar haha, och så har jag en hel del tråkiga naturbilder och så.

Gult hår med blondare slingor rockade jag då också. Hujeda mig. 

Sen har jag bytt inriktning ett antal gånger, vilket också gjort att jag raderat allt och börjat om från början. Vissa bitar av mig tackar ALLT för att jag gjorde det, men det är också lite tråkigt att det inte går att komma åt mina gamla devote.se-bloggar.

Denna bloggen har funnits sen hösten 2015, så snart tre år som bloggare på riktigt. Numera kallar jag mig dock för influencer, i och med att jag jobbar mycket med andra kanaler, framförallt facebook och instagram.

Så blogga och skriva, det har jag ju alltid gjort. Men 2015 – när jag bestämde mig för att starta företag som personlig tränare – så startade jag den här hemsidan för att jobba med mitt företag på samma kanal som jag bloggar, för ofta känns det som mina blogginlägg är min bästa marknadsföring.

Träningen då

Träna började jag göra januari 2013. Typiskt nyårslöfte. Friskis hade rabatter. Gratisvecka kanske det till och med var. Sjukt kul hade vi.

Jag och några vänner började träna där, och jag vet inte vad som hände med dem, men jag blev fast i träningen. Så fast att jag inte kunde sluta. Förutom att jag hade rygg-ont som blev bra av träningen mådde jag så mycket bättre. Kände mig stark, snygg, bra, och stark igen. Det långa inlägget om varför jag tränar hittar ni här – min träningsfilosofi.

Efter studier i Oxford så sökte jag mig till Örebro Universitet och Tränarprogrammet. En treårig utbildning om träning, hälsa och ledarskap.

Ett år in i utbildningen startade jag mitt företag, och förresten, ett halvår in i utbildningen började jag som tränare för Örebro Roller Derby. Axlade tränarrollen med stora kliv och lärde mig så mycket om ledarskap för personer som är äldre än mig, vilket i kombo med utbildningen blev det bästa jag kunde fått just då.

En bild från termin två hos ÖRD <3

Var hos dem fram till hösten 2017, slutade i samband med att jag började min GMU – grundläggande militär utbildning. En 9-månaders utbildning som blev 3 månader, gjorde GMUn hos Säkerhetskompani Sjö i Göteborg, Amfibieregementet. Slutade av flera olika anledningar, trivdes inte 100% med vapnet, skadade min axel som jag fortfarande kämpar med 6 månader senare och så vidare. Var grymt kul att testa, och saknar det absolut, men vet samtidigt inte om jag vill tillbaka.

I samband med detta startade jag instagramkontot Militärkvinnor, och med det facebookgruppen Militärkvinnor. Det är ett konto med syfte att inspirera tjejer att våga satsa på en grönklädd karriär. När jag skulle göra min GMU så fanns det inga influencers att följa, jag hittade ingen med samma mål och intressen som jag och det fanns ingen att prata med. Blev arg och förvånad på samma gång, så startade kontot och fick mängder med intresserade tjejer som började följa, både de som jobbade i FM redan och de som var nyfikna på arbetet. Vet att det var en enorm hjälp att samla tjejer som var nyfikna, då mens-i-fält-frågan är standard, och många andra frågor. #metoo, eller #givaktochbitihop blev stort också såklart.

Fotboll för alla tjejer

Under ett och ett halvt år drev jag och några andra tjejer ett av världens roligaste projekt. Vi spelade fotboll en gång i veckan under tre terminer med ett gäng nyanlända svenskar. De som kom från krig. De som inte kunde mer svenska än att säga hej och fotboll is kul.

Att få ha visat de här tjejerna 1 hur man spelar fotboll och 2 att det finns svenskar som vill att de ska få bo i Sverige mitt i flyktingsstormen, det känns liksom jävligt bra. Att få följa deras resa in i samhället, hänga med när de lärde sig svenska och få samtidigt lära känna deras kultur, lära sig lite somaliska och bara få nya vänner, ja, det var magiskt.

Tack till alla runtom som gjorde det här möjligt.