5 saker jag önskar att jag visste när jag började gymma

Att det inte spelar någon roll hur mycket man lyfter

Tänker tillbaka på mina första år på gymmet och hur mycket jag skämdes över att jag tog små hantlar, små vikter och kämpade på med att bygga upp mig själv från noll. Skämdes för att jag trodde att alla andra brydde sig.

Vet inte om jag någonsin lagt märke till vad någon annan håller på med, om det inte är någon jävligt stark i närheten som lyfter riktigt tunga vikter. Då stannar jag upp, hejar på och applåderar efteråt.

Att allt blir enklare om man följer ett träningsprogram

Det behöver verkligen inte vara något avancerat. Är man nybörjare är det ju smart att börja med ett program för just nybörjare. För att börja någonstans, men för att ha någon form av struktur att följa och en tanke bakom.

Att slippa tänka ut, slippa fundera ut övningar, att läsa om teknik och se instruktioner i förväg och ha en backup-plan om något är upptaget – det hade hjälpt mig enormt i början.

Att det är motiverande att skriva upp sin träning

Och att utmana sig själv genom att pusha sig själv lite varje gång. Har man tagit samma vikt i 10 veckor och gjort samma repetitionsantal varje gång så händer det ju tyvärr inte så mycket, eller samma i ett år som det var för mig haha, såååå… jag hade verkligen behövt ha bättre koll på vikter jag lyfte i början.

För att utvecklas behöver man ju fortsätta utmana sig själv. Det behöver inte vara att man dubblar vikten varje gång, men lite tyngre kan man alltid prova. Och då behöver man ju ha koll.

Att det är okej att skita i konditionsträningen

Åtminstone med tanke på att jag (i princip) aldrig haft ett mål där jag behövt ha bra kondition SAMT att jag alltid cyklat så himla mycket överallt och verkligen inte behöver lägga 5 minuter på en konditionsmaskin när jag redan cyklat 20 min till gymmet i motvind. Meningslöst och inte behövligt för alls för mig.

(har du mål där du vill ha bra kondition behöver du ju inte ta åt dig av det här)

Alla vill hjälpa till

Förlåt men det finns inget folk på gym älskar mer än ”ursäkta men du ser ut att kunna det här, skulle du bara kunna hjälpa mig med tekniken i xxxx för jag fattar inte riktigt hur man gör”.

Utan att överdriva har du antagligen gjort den personens dag, kanske vecka, kanske bästa på hela månaden.

Okej, kanske inte att exakt alla vill hjälpa till, men de allra allra flesta vill gärna ha en sån komplimang, och vet inte den personen du frågar så kan du alltid höra av dig till mig.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.