Att träna med ångest

Ibland är det enkelt att komma iväg, ta sig till gymmet, och köra på ändå.

Men ibland så vänder sig magen ut och in bara av tanken på att röra på sig och då ska vi inte prata om hjärtat. Hjärnan säger bara NEJ så fort jag tänker att jag ska svettas och allt känns som om det kan bli katastrofläge direkt.

Ibland så skiter jag i att träna när det är såhär, när jag äts upp av min ångest, men ibland, ja, då är det nästan bara träningen som kan få det att sluta. Åtminstone när den värsta ångesten gått över.

Min ångest funkar oftast så att det är något jag ser, hör eller gör som triggar den (ibland är det bara en tanke som kommer) och sen får jag grov ångest, gråter en sväng och tänker jobbiga tankar.

Sen går det värsta över, men ångesten sitter kvar, och jag får slåss mot den ett par dagar, och det är den ångesten som jag tränar bort. Det är aldrig kul att komma till gymmet när det är sådär, men jag vet inte många andra lösningar. Eller jo, en promenad i skogen funkar oftast också, men tar längre tid.

På med en tung träningslista, med lite hårdare musik, eller bara någon av Rihannas alla skivor. Har en lista med enbart Rihanna, den funkar bra att träna till.

Övningar som funkar bra att köra med ångest:

  • Marklyft – bra övning att grisa i. Jag måste fokusera allt jag har för att dra upp den, det är svårt att tappa den, och kräver ändå inte alltför mycket teknik av mig, eftersom jag gjort övningen så många gånger. Jag måste fokusera all min energi och tankeverksamhet att göra rätt, och sen känner jag att ångesten släpper lite i taget. Brukar göra ganska många set, runt 10 stycken, med 2-5 reps. Vikten är oviktig, ska bara vara tungt, men genomförbart, absolut inte fail-tungt.
  • Rodd – någon form av rodd. Skivstångsrodd, maskinrodd, hantelrodd eller något annat man kan grisa i. Hantelrodd har länge varit den övningen som funkat bäst för mig.
  • Hängande benlyft eller annan magövning. Också något jag gjort mycket, och känner mig van vid.
  • Militärpress – på en lätt vikt, kanske bara hantelpressar eller liknande.

Övningarna måste vara såna som jag känner mig bekväm med, som jag vet att jag kan utan och innan och inte behöver känna mig osäker på tekniken. Det måste vara övningar där jag inte behöver tänka. Inte behöver göra något mer än att dra eller pressa eller vad det nu är jag ska göra.

Ångesten går inte över, inte direkt, men det gör det enklare att hantera med träning.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.