Att börja gymma – tre läskiga saker att hantera

Det här med att börja gymma och komma till ett nytt gym, och våga sig in och köra liksom, det är ändå lite läskigt. Läskigt för att man inte vet vad man möter, vilka som finns där, vad jag ska förvänta mig, hur kulturen på det gymmet är och vad jag ska göra riktigt.

Gymkulturen på ditt nya gym

Kanske det mest läskiga, det som gör att många drar sig för att gymma på nya ställen.

Här är a och o att be om en rundtur. Jag brukar alltid göra det, och får jag ingen så brukar jag inte vilja gymma där, i alla fall inte om jag ska gymma själv.

Be personalen att visa runt i gymmet, och se över vart toaletter och omklädningsrum, be dem visa konditionsmaskinerna (de brukar alltid funka lite olika) och be dem visa vart allting finns, åtminstone det du ska använda den dagen.

Det kanske tar en liten stund, vissa gymvärdar brukar bli helt i extas för att någon vill prata med dem, åtminstone brukar jag bli det, för många vill knappt säga mer än hej haha, men det brukar ändå vara smärtfritt, utan istället ganska skönt att få genomgången!

Då känner man ofta av hur stämningen är på gymmet, man ser vilka gymvärden hejar på, lite hur det funkar, vilken väg personen tar genom gymmet och så vidare.

Om det inte finns någon som vill gå igenom gymmet och visa, så hade jag antingen tränat på ett annat gym där det finns sånt, eller tagit med en person som kan gå igenom det med dig. Kanske känner du någon som tränar där redan?

Vad ska jag göra?

Det här kan vara svårt att jobba med, eftersom vissa gym har mer saker än andra. Är du van att gymma med en typ av träningsredskap och det inte finns på ditt nya gym kanske det blir extra tufft och du känner dig lite osäker på vad du ska hitta på.

Kanske är du helt ny och inte har en susning om vad man ska göra överhuvudtaget? I så fall hade jag bokat en personlig tränare, eller kanske köpt min gymkurs! Då blir det en tydlig genomgång av vad du ska göra, och du får hjälp och stöd i din träning.

Tänk igenom en grundplan, typ som att du ska träna ben idag, och så kör du olika övningar som tränar dina ben. På vissa gym kan det finnas bra skivstångsutrymmen, på andra kanske det finns en släde att dra, och ja, på vissa gym finns det bara hantlar att köra med.

En grundplan som du kan modifiera efter de förutsättningar som finns där du är.

Hjälp, alla kollar på mig?

Alltså, jag ska inte ljuga, men jag kollar en del när jag ser att det är någon ny som tränar på mitt gym, jag är ändå en nyfiken själ.

Men ganska snart tappar jag intresset och fokuserar på mig själv.

För så gör nog de flesta, de blir glada att det kommer någon ny som vill ta tag i sitt liv och investera i sig själv, och sen så bryr man sig inte jättemycket mer än det. Man fortsätter träna, glo i sin telefon, eller kanske ta snygga bilder till instagram.

Om någon kollar på mig, speciellt om jag är på ett nytt ställe, brukar jag le lite mot dem och sen gå och göra min grej. Ibland kanske jag till och med säger hejhej, eller så skiter jag i det.

Folk är nyfikna, så är det ju, men det får man nog bara acceptera.

Ha din plan, gör det du tänkt, testa dig fram, se vilka maskiner och övningar som används av andra medlemmar på gymmet och se om du ska göra samma, eller kanske något helt annat.

Psst: Glöm inte att anmäla dig till min gymkurs.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.