Tio anledningar för att träna!

Essentials of exercise physiology

Källa till all fakta i inlägget: Essentials of Exercise Physiology 4th edition, av Katch, McArdle och Katch, 2011.

Hejhejhallå! Torsdagslistan är här! Denna veckan tänker jag dela med mig av tio fysiologiska saker som händer i kroppen när du tränar, alltså tio anledningar för att träna! Vissa saker kanske du känner till redan, men jag hoppas att du kan lära dig något nytt åtminstone!

Tio anledningar för att träna

  1. Din viktigaste muskel stärks – hjärtat! Om du tränar (speciellt kondition) kommer hjärtat bli starkare och starkare, vilket gör att hjärtat kommer bli bättre på att syresätta både sig själv och resten av kroppens organ som behöver syre för att fungera. Genom att ha ett vältränat och starkt hjärta krävs det mindre av kroppen att syresätta och du upplever att du har en bättre kondition.
  2. Din slagvolym ökar. (Punkt som hör ihop med ettan). Ju mer du tränar hjärtmuskeln, desto mer orkar hjärtat pumpa ut. Har en person dålig kondition blir den lätt anfådd och märker ganska snabbt hur hjärtat måste slå hårt och ofta för att orka pumpa runt allt de syre som behövs i musklerna. En mer vältränad person har ett starkare hjärta; det orkar pumpa mer blod per slag –> ökad slagvolym.
  3. Enzymtillverkningen ökar! Ibland känns det som att det enda vi pratar om på tränarprogrammet är enzymer, men de är ju ganska viktiga för att vi ska fungera. Ju mer vi tränar och desto mer vältränad du är, desto snabbare tillverkas det enzymer i din kropp. Enzymer är viktiga i alla möjliga synteser, som förbränningen (vi andas in syre och ut koldioxid), och desto fler enzymer desto snabbare kan de här synteserna (kemiska processer) arbeta. Några enzymer arbetar med att släppa in glukos i muskelcellen, för att den ska få energi att arbeta med, så att du kan prestera på din träning.
  4. Fler mitokondrier. En mitokondrie är den som omvandlar glukos till energi med hjälp av syre (väldigt kortfattat, så lätt är det verkligen inte), och ju mer du tränar, både styrketräning och kondition, desto fler mitokondrier i musklerna desto mer energi kan användas och du kan prestera bättre. Självklart blir det på lite olika sätt när du tränar styrketräning mot konditionsträning, men kroppen älskar båda, så gör båda!
  5. Ökat antal röda blodkroppar. De kallas även syretransportörerna (åtminstone när jag gick i grundskolan..), och ja, efter att alla punkter ovan har hänt så behövs fler röda blodkroppar! Eftersom du nu tränar så mycket så behövs mycket mer syre, och då behövs det såklart massor med transportörer, både för syret till muskeln och koldioxid från muskeln!
  6. Ökad plasmavolym. Enligt min kursbok (som ni ser på bilden ovan) så har plasmanivån ökat med 20% efter bara fyra konditionsträningstillfällen! För att nivån ska vara där den är så är det bra om du fortsätter att träna, såklart! Blodplasma är det som transporterar det mesta i blodet, förutom syre och koldioxid, och har en mängd andra viktiga funktioner.
  7. Ökad kapilarisation i muskeln. Kapillärerna är de blodkärl som är allra tunnast, de som släpper igenom syret till muskeln. Kapillärerna är så tunna att de röda blodkropparna får åka en efter en igenom kärlen, och lämna syre och hämta koldioxid. Genom det ökade kravet från muskeln som kräver mer syre, och de ökade antalet blodkroppar så behövs självklart mer ”avlämningsyta” för syret; därför mer kapillärer.
  8. Du blir starkare. En muskel blir starkare när den utsätts för en överbelastning, antingen antal repetitioner, vikter eller hastigheten i rörelsen, eller en kombination av de tre. Det är varför du kommer orka först en armhävning på knäna, sen två, sen fem, tio, sen två på fötterna, sen fem, tio och sen ännu fler. Musklerna som är i rörelsen blir starkare och klarar en tyngre belastning, och du kan öka intensiteten.
  9. Du undviker fetmarelaterade sjukdomar. Sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2, högt blodtryck och vissa typer av cancer kan man minska risken av att drabbas av, om man tränar, och samtidigt kombinerar med en hälsosam kost.
  10. Minskade stressnivåer i kroppen. I och med träning minskar stressnivåerna i kroppen, samtidigt som din hjärna syresätts bättre och du kan koncentrera dig bättre samtidigt som du kan slappna av lättare.

Här är en liten del av ALLT som händer i kroppen när du tränar, vare sig om du tränar kondition eller styrketräning. Sån här fakta motiverar mig att träna mer kondition (eftersom jag älskar styrketräning), men nu när jag börjat cykla till universitetet och tillbaka så får jag åtminstone en mils kondition varje gång jag cyklar dit och hem, vilket ändå är helt okej!

Sen finns det självklart andra saker som motiverar mig till träning, som nya träningskläder, att få träna med andra, se resultat och att få känna mig stark och utvecklas framåt i träningen. Vad motiverar dig till att träna?

Är det någon punkt du vill att jag ska utveckla? För det kan jag absolut göra, det är bara kul att få dela med mig av kunskapen jag får på utbildningen!

2 Comments

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.