9 sätt för att fortsätta träna

För några veckor sedan skrev jag sju sätt hur man börjar gymträna, denna gången delar jag med mig av hur man fortsätter träna, när det tryter i motivationen… Lycka till!

uteträning med clara färdiga gå

Här är en bild från när jag tränade ute i höstas, så härligt!

9 sätt att fortsätta träna

  1. Sätt ett mål. Ett mål som är lätt att följa. Ett mål som är relevant för dig själv. Sätt delmål och belöna dig själv med olika saker när du klarar det. Som att köpa nya träningsskor när du orkat springa fem kilometer, och en ny träningströja när du orkade samma fem kilometer på en viss tid och ja, du förstår vad jag menar. Gör det enkelt för dig.
  2. Träna med en vän. Ibland tycker jag det är skönt att träna själv, men 9 av 10 gånger vill jag ha sällskap. Det är motiverande, det är stöttande och det är roligt med sällskap. Kanske kan din vän mer om träning än vad du kan, kanske kan du mer. Kanske ska ni jobba mot samma mål, och kan då sporra varandra att jobba hårdare? Kanske jobbar ni mot helt olika mål men kan ändå peppa varandra?
  3. Öka långsamt. MAN MÅSTE INTE TRÄNA FEM GÅNGER I VECKAN DIREKT. Eller för er som tränat under flera år; ni behöver inte heller träna fem gånger i veckan. Träna så ofta ni vill. De nuvarande träningsrekommendationerna ligger på 150 min/veckan för en vuxen person. Följ det.
  4. Bara åk dit. När du väl är där så är det mycket lättare att komma igång, så satsa på att bara ta dig till träningsstället så är du halvvägs igenom passet.
  5. Träna inför ett lopp. Anmäl dig till vårruset, till Action Run, till vilket lopp du än vill. Och ta med dig en vän eller hela arbetsgruppen. Jag tyckte det var så roligt att springa AR förra året och kommer definitivt göra det igen!
  6. Fundera över vad du vinner på att träna. Googla träningseffekter av styrketräning eller av konditionsträning, eller läs den här från fyss.se.
  7. Var ärlig mot dig själv. Du tjänar inget på att jobba för någon annans mål. Det kommer ändå inte fungera i längden. Vill du inte träna fem gånger i veckan så är det helt okej. Vill du träna fem gånger i veckan så är det också helt okej. Gör det du vill.
  8. Variera träningen. Gå och dansa en gång i veckan. Spring ett långpass i veckan. Styrketräna en gång i veckan. Kör ett yogapass en gång i veckan. Träna på att stå på händer en gång i veckan. Spela basket en gång i veckan. Simma en gång i veckan. Det finns MÄNGDER med förslag, det är bara att välja och vraka!
  9. Gör det lätt för dig. Många komplicerar träningen alldeles för mycket. Träna hemma, träna på jobbet. Träna i 30 minuter, träna i tio minuter. Träna bara kondition, träna bara styrka. Eller mixa allt i en enda bra hög och kör på. Gör det som passar dig.

Jag tycker att träning är det bästa som finns. Det är som världens bästa medicin mot alla möjliga sjukdomar, både fysiska och psykiska. Det finns egentligen inga krav på hur man ska träna, det viktigaste är att man tränar. Så gå och träna med er.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.