7 tankar om att vända en dålig dag till en bra dag.

Förra veckan skrev jag 9 tankar om varför det är okej att ha en dålig dag. Det är ett ämne som är SÅ viktigt att prata om, både psykisk ohälsa och det som jag själv kan uppleva; att det inte riktigt är okej att må dåligt ibland. Jag själv tycker att hälsa handlar om en balans mellan bra och dåliga dagar, där jag strävar efter att ha flest bra dagar på mitt välmåendekonto. Därför delar jag idag med mig om sju saker jag gör när jag vill må bra.

  1. Ett evigt lappskrivande. Saker jag mår dåligt av är bland annat stress. När jag har för mycket saker jag måste komma ihåg, måste fixa och måste styra i utan någon som helst struktur, ja, då mår jag inte bra. Därför brukar jag skriva listor på allt som ska göras, allt som ska fixas, och efteråt så ser jag (oftast) att det inte var såååå mycket, utan att det är bara att börja beta av den där listan. Jag gillar att ha en plan för dagen! Dock är det viktigt att inte sätta för höga krav på dagen, utan det ska vara en lista med saker som man faktiskt hinner med. 
  2. Mitt ohälsosamma bokläsande. När jag mår dåligt gillar jag att försvinna in i en annan värld. Jag älskar fantasyböcker och serier, som Harry Potter, Sword of Truth-series, Narnia, Lord of the Rings, jag kan hålla på i en evighet att rabbla alla jag älskar. Det är mitt absoluta tips till att slappna av och varva ner en stund (speciellt efter att ha skrivit ner alla måsten på en lapp).
  3. Bara acceptera det. MAN FÅR MÅ DÅLIGT. Det är okej. Acceptera.
  4. Prioritera dig själv åtminstone en timme varje dag. Egentligen är den här punkten den allra viktigaste. Det är du och bara du som ska leva i din kropp hela ditt långa liv. Gör något av dagen som du tycker om. Träna, ring en vän, läs en bok, se en serie, gå en promenad, baka, kör ett yogapass, lär dig ett nytt språk. Något som du kanske utvecklas av, eller något du mår bättre av. Något som fokuserar på dig och bara dig. Varje dag.
  5. Skriv ner på en lapp tre saker du uppskattar med dig själv. Mina just nu är att jag klarar det jag vill klara av, att jag kan prestera när jag vill prestera och att jag faktiskt prioriterar rätt i mitt liv just nu så att de viktigaste sakerna (skolan) alltid kommer först.
  6. Städa eller diska. (Mamma och pappa, läser ni det här kan ni hoppa över den här punkten). När jag har haft en LÅNG dag där jag har haft 75 olika stressmoment så är det ganska skönt att komma hem och ställa sig och ta tag i det där diskberget, samtidigt som man drar på högsta volymen och bara får sluta tänka i tio minuter. Man får bort ett stressmoment, samtidigt som man får tid att varva ner innan man gör vad man borde göra.
  7. Be om hjälp. Ibland när jag har mått riktigt dåligt har jag gått och pratat med en psykolog. Det har varit olika situationer som har påverkat mig ganska hårt (alltså inte en tung tenta, utan en helt annan grej), som har varit skönt att bara få prata ut om. Antingen kan du vända dig till en psykolog, eller en god vän, eller en främling på nätet. Finns många vägar idag man kan gå, så hitta en lösning du trivs bra med. Ofta kan det bara vara skönt att få prata ut, så att man sen kan gå vidare.

Mår man riktigt dåligt, eller bara att man har fler dåliga dagar än bra dagar, då vill jag att ni söker hjälp på riktigt. Annars så hoppas jag att ni kan använda några av de här tipsen för att skapa fler bra dagar, och att ni börjar prioritera er själva ännu mer.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.