Världens jobbigaste träningsvecka.

Den här veckan tränar jag lite speciellt på gymmet, jag tränar mycket och hårt och kämpar med vikterna.

Varför? Det finns forskning på att om man övertränar och sen har en period med vila kommer man få en överkompensation. Och jag tänker nästa vecka försöka maximera min styrka i både bänk, böj och mark.

Jag vill ju bli starkare och jobbar för det, så därför vill jag testa på en överträning/ överkompensation. Det här är inget man gör ofta, utan det är något som görs ibland och under strukturerade former. Det ska vara tungt och intensivt och gör man det på rätt sätt så ger det resultat.

I vissa övningar gör jag många repetitioner på lite lägre vikter än jag brukar, i andra övningar försöker jag maximera och göra personbästan (vilket jag gjort i bland annat hantelrodd). Jag tränar även kondition några dagar, som att jag både simmade och gjorde roddintervaller igår.

Träning ska vara kul, och jag tycker det är kul att vara stark och att utvecklas, därför gör jag såhär. Och därför är mina ben helt slutkörda och jag fick lägga en bra stund på att gå igenom dem med en foamroller idag på gymmet, för att kunna träna hårt imorgon med…

För mig är det här också en träning psykiskt, eftersom jag ibland safear lite när jag tränar, det är så lätt att köra på samma vikter igen vecka efter vecka, med samma antal repetitioner…. Men då blir det ingen utveckling! Så den här veckan utmanar jag både min kropp och mitt psyke, för att genomföra hela det schemat jag skrivit.

Idag är ju dag tre av fem på mitt upplägg, och jag tror att jag kommer göra något liknande ungefär en gång i månaden (alltså en vecka) för att utmana mig själv och för att bli starkare. Vanligtvis är mitt fokus på tyngdlyftningen så jag behöver ibland få köra slut på mig och få svettas lite.

Det finns många sätt att optimera sin träning, och för att inte hamna på en platå där man slutar utvecklas. ”Överkompensationsträning” är ett sätt, periodisering är en och vad-man-tycker-bäst-om är en.

Referens: Michalsik, L. & Bangsbo, J. (2004) Aerob och anaerob träning. Stockholm: SISU Idrottsböcker.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.