Gästblogg: Nya vanor och hur enkelt det är att bryta de gamla…

Du gör förmodligen som resten av oss, väldigt många saker du inte tänker på att du gör.  Sådana där saker som bara händer du vet – av gammal vana. Eller ovana…

Att det bara händer är precis det som är grejen med vanor, vare sig du är nöjd med dem eller inte: de är automatiserade och kräver ingen större ansträngning att genomföra för varken kroppen eller knoppen. Det är så vi vill ha det, men det tar ett tag att nå dit. Särskilt för de goda vanorna. Sådär ungefär 66 dagar i genomsnitt.

Tre tips för att skaffa en ny vana:

  • Små steg – genom att lura hjärnan att knappt märka att du gör din förändring slår den inte bakut och vill ha dig tillbaka till gamla hjulspår igen. Därför funkar sällan alltelleringet-metoden
  • Fira dina framgångar – belöna dig själv för vartenda litet framsteg så att hjärnan skickar ut belöningshormoner och hela du längtar efter att upprepa det där bra du just gjorde. Vad för belöning? En highfive, en kram, en ny träningstop …
  • Se dig själv leva med den nya vanan – måla upp bilden/filmen av dig själv när du gör precis så som du vill göra. Då talar du om för dig själv att det går och hur smart du än är: hjärnan fattar inte skillnaden på då, nu och sen.

Vanans makt och allt det där
66 dagar alltså … Vissa vanor går snabbare och andra kräver mer arbete, uthållighet och jävlaranamma. En vana kommer sällan av sig själv även om vi ibland inte fattar hur vi kan bli strandsatta med vissa av dem. De vanor som kommer enkelt brukar vara dem som det är svårast att göra sig av med, för de ger oss det vi vill ha: härliga och direkta belöningar (Du vet, skillnaden i att äta en chokladbit jämfört med att låta bli att äta den).

Enkelt att bryta en vana?
Ja, det är enkelt att bryta en vana. Det räcker att du kör ett träningspass eller avstår från godiset en gång, så har du brutit din vana. Att behålla en vana däremot, är en helt annan sak och då kommer de 66 dagarna, uthålligheten, envisheten, målbilden och firandet in i bilden.

Heja dig
Har du börjat året med inställningen att du ska skaffa dig några nya goda vanor och göra dig av med några dåliga? Heja dig! Och din envishet! Och ditt firande av dina framsteg. Och din målbild av hur det känns när du har den eftertraktade vanan, eller har gjort dig av med den oeftertraktade. Allt är möjligt. Typ … Hade du till exempel frågat mig om det här med att ha morgonlöpning som en vana för 25 år sedan hade jag antagligen bara fnyst och tyckt att du inte var klok. Nu? Hade jag undrat varför inte alla vill springa på morgonen…

Malin Lundskog hälsokreatör, målbildstränare, författare, talare, tränare. Driver Hälsa mera (www.halsamera.se), Just kommit ut med boken GLAD FRi STARK. Mer om vanor och rutiner hittar du till exempel här: Hälsosamma prioriteringar. Vill du träna på att få in en vana? Häng med i min öppna Facebookgrupp GladFriStark . Häng med mig på Bloglovin´  – så kommer inläggen hem till dig som ett brev på posten.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.