Att träna allsidigt – fem grunder att jobba på

Vad är det att träna allsidigt?

För att träna hela kroppen och alla viktiga punkter i kroppens funktioner, så behöver man träna både styrka och uthållighet, vilket många är bra på att göra antingen det ena eller det andra. Men förutom det behöver du även träna rörlighet, koordination och snabbhet, för att din kropp ska vara så fysiskt stark som möjligt.

Jag har som mål att vara så allroundtränad som möjligt, så jag klarar att leverera på de flesta olika träningsutmaningar som jag har. Jag vill kunna bli så stark i kroppen som möjligt, så jag orkar dra upp mig själv, orkar springa tough viking, marklyfta min kroppsvikt flera gånger om och många andra saker. I det ingår det även att inte skada mig på något onödigt sät, att bli frisk i min axel igen och vara hel och stark. Ni vet, sådär stark så man inte bara överlever vardagen utan klarar de olika fysiska utmaningarna med bravur.

Att träna styrka

Det innebär att man tränar upp sitt 1RM, One Repetition Max, sin maximala styrka. Det är något som enklast görs i gymmet, där man tränar med en hög belastning som kommer utifrån, men för en del så är belastningen tillräcklig att köra enbart på kroppsvikten, då vissa personer inte tränat lika länge som andra.

Jag tränar det här allra mest, när jag tränar marklyft, knäböj, tyngdlyftning och bara olika komplementövningar i gymmet. Det här är det som jag tycker är roligast och det som utmanar mig mest. Det är här jag är bekväm och kan pusha mig själv lite extra. Just nu har jag inget större upplägg i gymmet mer än att växla mellan höga och låga repsantal veckovis, men har tänkt att testa olika träningsprogram längre fram. Nu vill jag mest jobba med min teknik och bygga upp min grundstyrka igen. Min axelskada trivs väldigt bra med det här upplägget just nu verkar det som, så det är ju positivt.

Att träna uthållighet

Det innebär att du tränar upp din kondition, din endurance som det brukar sägas på det där utrikiska. Då tränar man på en hög nivå under lång tid, för att bygga upp sin syreupptagningsförmåga. Det man tränar för är att förbättra kroppens prestation, så att samma runda blir lättare och lättare.

För tänk om du börjar cykla till jobbet, 8 km, varje dag, hela tiden, från att aldrig ha cyklat på kanske tio år, så kommer ju de första gångerna vara riktigt jobbiga. Du kommer svettas som bara den och varenda gång kommer vara som ett jobbigt träningspass. Men efter ett tag så anpassar sig kroppen, den blir bättre på att cykla och du blir uthålligare. Till slut är du så vältränad, så de här 8km är mer myscykling än träning, mer vardagsmotion och din stund att få vara ute och bara motionera lite.

För då är den riktiga utmaningen att vara ute och cykla i flera timmar istället och jobba mer med intervallträning, än transportcyklingen. Då kanske det handlar om att ta stora tag i sin konditionsträning och jobba mer strukturerat.

Just nu har jag som plan att träna löputhållighet en gång i veckan, och den rundan jag har nära mig just nu är runt 6 km. Kanske ska försöka hitta en lite längre runda, men just nu trivs jag bra med den.

Att träna rörlighet

Det tränar man för att vara rörlig och flexibel, klara av vardagens utmaningar med bravur och inte riktigt få de där smärtorna i till exempel axlarna för att man sitter för mycket med datorn. Det tränar jag upp med att köra yoga regelbundet, och göra olika rörlighetsövningar när jag gymmar.

Jag vill vara funktionell, jag vill jobba bort smärtan i min axel och få tillbaka hela min rörlighet, jag vill bli mer flexibel och ha en bättre rörlig kroppskontroll.

Att träna koordination

För att träna upp sin koordination behöver man tänka till lite. Man behöver utmana sig själv att göra svåra övningar, träna upp sin kroppskontroll, träna upp sin core stability och bli stabil i kroppen. Klara av att göra ett utfall baklänges utan att hålla i sig i en kant, klara att stå på ett ben, ha det andra benet i nittio grader och samtidigt vrida överkroppen utan att tappa balans och ha kontroll över kroppen.

Det här tränar jag både i min yoga och i tyngdlyftningen som jag börjat träna lite grann igen. Jag vill ha en bra kroppskontroll, stabil och säker core, något som klarar allt som jag vill utsätta kroppen för. Sen tränar jag det här såklart i min dans, där jag tränar för att ha kontroll över kroppen.

Att träna snabbhet

Det viktigaste man behöver träna kommer alltid sist, eller hur? Nej, men skämt åsido. Hur gör du för att träna upp din snabbhet? Att träna snabbhet gör man både genom att accelerera men också genom att bromsa, exempelvis accelerera upp högt i ett hopp och sen landa på ett säkert sätt, alltså bromsa.

Snabbhet tränar jag genom min cykling, där jag försöker cykla så snabbt som möjligt (tävlingsmänniska). När jag springer brukar jag även köra några “all out”-intervaller, där jag springer en kort sträcka så fort jag kan. Snabbhet tränar jag även i tyngdlyftningen, där jag försöker bli explosiv i vändningarna och stötarna. Krångligt men kul.
Snabbhet kan du exempelvis träna i en konditionsroddmaskin, där du kan köra på maxfart i 30 sekunder, vila 20 sekunder, köra 30, vila 20 och upprepa så du jobbat 8 gånger. Skriv upp din distans och se hur långt du kommer och hur du utvecklas. Där är det lika mycket teknik som snabbhet såklart, men så roligt att träna!

Att träna allsidigt

Kan vara svårt men också kul, beroende på hur man jobbar med det.

Det viktiga är att träna lite av allt, för att kroppen ska må så bra som möjligt. Det är viktigt att komma ihåg alla fem grunder i sin träningsplanering, och även om man inte vill träna mycket styrka eller mycket snabbhet, så behöver kroppen det för att bli så bra på det man vill som möjligt. För att kunna fortsätta utvecklas i styrkan, så behöver du träna konditionsträning också.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.