Träning är inte svartvitt

Tränarprogrammet

Det finns inget träningssätt som är rätt. Det finns inget träningssätt som är fel.

Man kan träna på miljarders olika sätt. Man kan springa, man kan spela fotboll, man kan gymträna, man kan göra det mesta. Du kan träna ensam, du kan träna med din farmor, du kan träna i lag, du kan träna med vem du vill. Så länge du faktiskt tränar.

Träning är inte svartvitt.

Många har frågat mig om hur man ska göra när man tränar. Egentligen är det inte så svårt. Egentligen vet de flesta hur man ska göra, speciellt vid löpning. Det är bara att snöra på sig skorna och dra ut. Skaffa sig en löparvana genom att börja springa några kilometer och öka stegvis, beroende på vad du orkar. Lägg dig ner på golvet och kör armhävningar tills du inte orkar fler. Åk runt, runt, runt derbytracken tills du inte orkar göra en enda till crossover.

För mig är det träning varje gång jag tar i, varje gång jag svettas, varje gång något är fysiskt jobbigt. Jag ser inte promenader som fysiskt tung träning, utan det är mer mental avslappning (mental träning). Jag tycker om att bli fysiskt utmattad, att känna att man verkligen inte hade orkat en enda till repetition, att det kommer bli jobbigt att gå upp för trappan (eller värre: ner för en trappa) och att jag verkligen presterade på träningen, att jag gjorde det bästa jag kunde för just den gången.

Man måste inte gå all in när man börjar träna. Faktiskt. Jag vet att det finns många som tänker allt eller inget gällande träning och sätter igång med att träna fem gånger i veckan från att inte tränat alls, köper gymkort, träningskläder och satsar allt. Högst troligt har de inom två veckor blivit sjuka, skadat sig eller tröttnat. Öka istället träningsmängden gradvis! Börja med två pass i veckan, sen tre, sen fyra och helt plötsligt måste du börja planera in vilodagar istället för träningsdagar. Låt kroppen få hinna vänja sig vid träningen. Det tar tid, men inte flera månader, utan några veckor. Både intensiteten och mängden kan du öka allteftersom, så att du får en progression i träningen.

Träna inte saker som gör ont. Gör dina knän ont i löpningen så ta hjälp av en fysioterapeut eller någon annan kunnig, eller börja med någon annan konditionsträning som belastar annorlunda, som att simma en gång i veckan. Träningsvärk är bara att acceptera, och det är när det gör ont i musklerna, men när det gör ont i kroppens leder, då kan det vara bra att ta det lugnt och fundera på vad du gör för belastning.

planka med vikt

Specifikt för gymträning: Gymträning är inte svartvitt. Det finns inte bara ett sätt att träna på ett gym. Spänn bålen och du är halvvägs rätt, utan att ens ha börjat. Helt beroende på vilka resultat du vill ha så kör du olika många repetitioner, olika många set, och utförandet kan också variera.

  • Tränar du på gym en gång i veckan för att du vill bli bättre i din idrott ska du träna på ett visst sätt.
  • Tränar du två gånger i veckan för att du vill stärka upp din kropp för det vardagliga livet ska du träna på ett visst sätt.
  • Tränar du fem gånger i veckan för att bygga muskler för att du vill tävla i bodybuilding ska du träna på ett visst sätt.

Inget är rätt, inget är fel. Eller jo, man kan göra övningar fel som kan resultera i tråkiga och onödiga skador, så har du inte koll på hur man utför marklyft eller benböj (eller andra övningar) så ska du absolut ta hjälp av en tränare. MEN något som är viktigt att komma ihåg är att utförandet av olika övningar kommer se ut på olika sätt beroende på om du har långa ben och kort överkropp, jämfört med någon som har korta ben och längre överkropp, beroende på vart dina muskelfästen sitter, beroende på hur rörlig du är, beroende på hur du spänner kroppen, och MÅNGA andra faktorer.

https://www.facebook.com/tom.isaksson.505/media_set?set=a.595558473926582.1073741874.100004173043806&type=3&pnref=storyBild från Tom Isaksson.

För ett derbyexempel: derby stance. Det är en position med böjda ben och spänd överkropp som varje spelare bör träna i exakt hela tiden. Man blir mer stabil, man har mer kontroll på kroppen och ja, det är svårare att tackla någon som har en bra derby stance. MEN det är också en position som ser olika ut. Vissa har en låg, vissa har en hög. Vissa har väldigt böjda ben, andra har lite mer raka ben. Så länge du är stabil och så länge du kan ta emot tacklingar så har du hittat din derby stance.

Jag kan absolut inte allt inom träning. Jag lär mig mer och mer varje dag, varje gång jag diskuterar med någon annan om träning, varje gång jag läser en ny artikel för någon uppgift eller något blogginlägg, när jag ser någon träna på gymmet, på instagram eller när jag går på föreläsningar. Desto mer jag lär mig utvecklas jag som tränande individ och som tränare.

Som exempel så brukar jag alltid lyssna på hur olika människor förklarar hur man genomför ett marklyft, för att kunna förklara det bättre själv. Ju fler sätt folk förklarar en och samma övning, desto fler sätt kan jag förklara marklyft på. Det beror på vad för kroppstyp du har och vad för syfte du har med övningen. Träning är inte svartvitt.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.