Att sitta still är det nya röka

Stillasittande

Bildkälla: arbetsmiljöverket.

Kan ni tänka er? Att man sitter och sitter och sitter och glor på den där TVn, datorn eller telefonen och inte har den blekaste om att man kan få diabetes av det.

Kan ni tänka er att en kort promenad varje dag kan hjälpa dig att motverka att din kropp falerar totalt. Ni ser ju bilden ovan. Det behöver inte innebära att du ska börja lyfta skrot 5 dagar i veckan på två-timmars-pass, utan det kan vara att du börjar gå med en bra podcast i öronen i 20 minuter varje dag, utöver vad du gör dagligen. Ta med dina kollegor ut på lunchen och rör på dig. Har du en timmes lunch kan det vara värt att gå en runda en kvart varje dag, eller hur?

Det är självklart många andra faktorer som spelar in på om man får hjärtinfarkt eller diabetes, MEN att sitta still är en bidragande faktor, vilket du kan undvika. Självklart får du sitta still ibland, men våra kroppar är faktiskt byggda för att vi ska röra på oss, även om det inte är högintensiv träning. Det måste inte vara en powerwalk där svetten rinner och du fokuserar all tankeverksamhet på att andas, utan det kan vara att strosa runt i en park, lukta på några blommor och bara njuta av hur vackert det är här i Sverige. (Lukta inte på blommorna om du är allergisk som jag, och speciellt nu så kan det vara ganska svårt att lukta på blommor ute…. men ni förstår poängen.)

Nu har vi på tränarprogrammet börjat en ny termin, där vi kommer ha fokus på äldre och träning för de gamlas hälsa. Fysiologisk verkar vi bli gamla vid 30+ så…. 😉 Framförallt kommer vi jobba med 60+ om jag förstått det hela rätt, vilket är en otroligt spännande ålderskategori. Jag tror jag kommer lära mig mycket under den här kursen, om hur andra personers kroppar fungerar, speciellt om personen har olika sjukdomar som ex diabetes. Tidigare har vi fokuserat mycket på elitidrottare eller unga människor, och ja, det är en stor skillnad mot hur äldre personer fungerar. Så spännande!

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.